Shop
m

Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit.

m

Compoziție

Un produs natural, viu, autentic este dulceața florilor din stup!

Mierea diferă compozițional de la un sortiment la altul în funcție de originea botanică a nectarului.

În general, mierea conține pe lângă binecunoscutele glucide simple – fructoză şi glucoză, zeci de alte substanţe care sunt elemente naturale bioactive și contribuie definitoriu la proprietăţile mierii.

Fără a lua în considerare particularităţile sortimentale, în linii mari mierea este compusă din următoarele grupe de nutrienţi:

  • Glucide ce provin din nectar şi se găsesc în cea mai mare parte sub formă de monozaharide (zaharuri invertite), dar şi sub formă de dizaharide sau oligozaharide, fiecare având importanţa sa asupra metabolismului. Monozaharidele – fructoza și glucoza oferă proprietăţi energetice de care organismul poate dispune imediat întrucât sunt direct asimilabile, iar cantitatea şi raportul dintre acestea oferă caracteristicile fizice de higroscopicitate, granulație și vâscozitate care dau aspectul și consistența mierii. Indicele glicemic al mierii variază în funcție de sortiment, acesta fiind între 32 și 85. Conceptul de indice glicemic a fost elaborat pentru a oferi o clasificare a alimentelor în ceea ce priveşte conţinutul de glucide, considerând ca aceste date sunt foarte utile în situaţii unde toleranţa la gucoză este scăzută, de exemplu în diabet. În esență acest indice reprezintă raportul dintre efectul hiperglicemiant al unui aliment față de cel al unui produs de referință.
  • Apă, care provine din nectarul cules de albine. Pentru a-i asigura conservabilitatea, albinele elimină excesul de apă din nectar prin așa zisa procesare hidrică care stă la baza transformării nectarului în miere;
  • Substanțe proteice: proteine, aminoacizi (de ex. prolină, alanină, fenilalanină, tirozină, acid glutamic, izoleucină, leucină), enzime. Principalele trei enzime sunt diastaza (amilaza), ce descompune amidonul sau glicogenul în componente mai mici, invertaza (sucraza, α-glucozidaza), ce descompune zaharoza în fructoză și glucoză, dar si glucozoxidaza ce produce peroxid de hidrogen și acid gluconic din glucoză.
  • Vitamine în mod special vitamine hidrosolubile ca de exemplu vitaminele C, B1, B2, B3, B5, B6;
  • Elemente minerale ca de exemplu potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, zinc, seleniu, etc.;
  • Acizi organici ca de exemplu acidul gluconic, cafeic, clorogenic, ferulic, galic, cumaric, aspartic, citric, acetic, formic, fumaric, tartaric, oxalic, lactic, malic etc.;
  • Polifenoli: flavonoizi (flavonoli, flavone, flavanoli, flavanone, izoflavone etc) și acizi fenolici (apigenină, catechină, galangină, luteolină, miricetină, pinocembrină, crizină etc.);
  • Alte fitomolecule (pigmenți, uleiuri volatile, etc) foarte diverse în funcție de originea botanică, dar și alte substanțe rezultate din procesarea enzimatică a nectarului de către albine, cum ar fi de exemplu peroxidul de hidrogen.

Majoritatea acestor substanţe provin din nectar, din polenul cu care albinele vin în contact în timpul recoltării nectarului sau/și din organismul albinelor în timpul procesării nectarului;

Compoziţia mierii (g/100 g) – după Bogdanov S., 2008.

Compoziția mierii Miere florală Miere de mană
Medie Min-Max Medie Min-Max
Apa 17.2 15-20 16.3 15-20
Monozaharide
fructoza 38.2 30-45 31.8 28-40
glucoza 31.3 24-40 26.1 19-32
Dizaharide
zaharoza 0.7 0.1-4.8 0.5 0.1-4.7
altele 5.0 2-8 4.0 1-6
Trizaharide
melizitoza <0.1 4.0 0.3-22.0
erloza 0.8 0.5-6 1.0 0.1-6
altele 0.5 0.5-1 3.0 0.1-6
Oligozaharide 3.1 10.1
Glucide totale 79.7 80.5
Minerale 0.2 0.1-0.5 0.9 0.6-2.0
Aminoacizi, proteine 0.3 0.2-0.4 0.6 0.4-0.7
Acizi 0.5 0.2-0.8 1.1 0.8-1.5
pH 3.9 3.5-4.5 5.2 4.5-6.5