Shop
m

Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit.

m

Utilizare

Mierea în bucătărie

De-a lungul istoriei, pe lângă utilizarea ca aliment de sine stătător, mierea a fost utilizată și pentru a îndulci mâncarea, pentru a conserva alimentele sau pentru a da aromă unor băuturi.

Cel mai simplu mod de a consuma mierea este adăugarea pe o felie de pâine simplă sau prăjită, după gust, chiar împreună cu unt la micul dejun sau ca gustare în timpul zilei.

Versatilitatea utilizării mierii de albine se exprimă cel mai bine în bucătărie. Cu ajutorul mierii de albine se pot face dulciuri sănătoase şi delicioase, băuturi aromate şi revigorante, ceaiuri benefice şi parfumate. Mierea înlocuiește cu succes zahărul atunci când se adaugă în băuturi precum ceai, lapte, cafea, sucuri, smootie-uri, înghețată sau lichioruri ce necesită îndulcire. Mierea poate fi utilizată în salate de fructe, dar și în combinaţii mai speciale cu gusturi sărate  ca de exemplu miere şi brânzeturi, unde se poate utiliza mierea cu gust ușor amărui de pomi fructiferi sau cea de mană.

Este important de știut că datorită conținutului de apă și a puterii de îndulcire diferite a mierii comparativ cu zahărul, cantitatea de miere se va adapta preparatelor. Astfel, cantitatea de zahăr prevăzută în reţetă va fi înlocuită cu o cantitate egală de miere, dar se va diminua ușor cantitatea de lichide din reţetă. Ca exemplu, 100 g de zahăr se va înlocui cu 100 g miere, iar cantitatea de lapte se va reduce cu 20 g. Pentru a evita caramelizarea mierii temperatura cuptorului nu ar trebui să depăşeasca 180 °C. Este important de spus că la temperaturi înalte nu se mai păstrează toate proprietăţile benefice ale mierii adică cele care derivă din echipamentul enzimatic al mierii sau din complexul de vitamine hidrosolubile, care se pierd la temperaturi de peste 45°C. De aceea se recomandă utilizarea mierii în rețete care nu necesită încălzirea la temperaturi mari.

Mierea în cosmetică

Mierea poate fi un ingredient excepțional în realizarea de creme, unguente, săpun, șampon, balsamuri și diverse loțiuni cosmetice. Încă de pe vremea bunicilor se ştia că mierea ca atare poate fi aplicată direct pe piele, conferindu-i un aspect catifelat şi luminos. Cu proprietăți emoliente, calmante, hidratante mierea poate fi aplicată ca mască cosmetică singură sau în combinaţie cu alte ingrediente naturale.